COĞRAFYADAKİ YANLIŞLAR
Coğrafyadaki Yanlışlar
Akarsu Akım Grafiğinden Akarsuyun Taşkın Yapıp Yapmayacağı Anlaşılabilir mi?
Akarsu akım grafiği, akarsuyun aylara göre taşıdığı su miktarını ifade eder. Akarsuların kabarık devrelerinde suların yataktan taşması, çevreye yayılması "taşkın" olarak ifade edilir. Taşkın olayları çoğunlukla yatak eğiminin az olduğu düzlük alanlar ve ovalarda görülür. Akarsu akımında yağış miktarı, yağış şekli ve kar erimeleri gibi iklim özellikleri temel etkendir. Bu etkenler akım miktarının yükselmesine yol açsa bile akım grafiğinden bunu anlamak mümkün değildir. Çünkü akarsuyun taşkın yapmasında yatak eğimi ve aktığı vadinin özelliği de belirleyicidir. Bu nedenle yalnızca akım grafiğine bakılarak akarsuyun taşkın yapıp yapmayacağı anlaşılamaz.
Akarsuların Hidroelektrik Potansiyeli Yer şekillerine mi, Yükseltiye mi Bağlıdır?
Türkiye'de hidroelektrik potansiyeli en yüksek olan bölge Doğu Anadolu'dur. Bunda hem yükseltinin fazla olması, hem de yer şekillerinin engebeli olması etkili olmuştur. Hidroelektrik potansiyeli en düşük bölge ise Marmara'dır. Her ne kadar bazı kaynaklarda bunun nedeni olarak yer şekillerinin sade olması gösterilse de temel neden ortalama yükseltinin az olmasıdır. Çünkü yer şekillerinin sadeliği temel etken olsaydı hidroelektrik potansiyeli en düşük olan bölgenin Güneydoğu Anadolu olması gerekirdi. Zira yer şekilleri en sade olan bölge Marmara değil, Güneydoğu Anadolu'dur. Bundan dolayıdır ki Güneydoğu Anadolu'da yer şekilleri sade olmasına karşın Atatürk, Dicle, Kralkızı, Devegeçidi, Ilısu gibi hidroelektrik santralleri kurulmuştur. Dolayısıyla bir bölgenin hidroelektrik potansiyeli üzerinde hem yer şekilleri hem de yükselti etkilidir.
Bakı etkisinin "yer şekillerinin etkisi" şeklinde ifade edilmesi yanlıştır!
Yeryüzünde sıcaklık dağılışını etkileyen faktörler incelenirken bazı kaynaklarda güneş ışınlarının düşme açısını etkileyen faktörler arasında yer alan "bakı faktörü etkisinin" "yeryüzü şekillerinin etkisi" diye belirtilmesi yanlıştır. Bakı faktöründe dağlar ve eğimli yüzeylerin güneşe dönük yamaçları gerek güneş ışınlarını daha büyük açıyla almaları, gerekse daha uzun süre güneşlenmeleri nedeniyle daha fazla ısınır. Bu durumun ortaya çıkmasında yüzeyin dağ, vadi, sırt, tepe, plato olmasından ziyade güneşe olması önemlidir. Zira aynı yer şekillerinin, örneğin dağların Kuzey Yarımküre de güneye dönük yamaçları, Güney Yarımkürede ise kuzeye dönük yamaçları genelde daha çok ısınır. Bu durumun ortaya çıkmasında; yer şekillerinin farklılığı nedeniyle yamaçların güneş ışınlarını farklı açıyla almaları değil, güneşe dönük olmaları nedeniyle güneş ışınlarını daha büyük açıyla almaları ve daha uzun süreyle güneşlenmeleri etkili olmuştur. Bu nedenle bakı etkisinin yer şekillerinin farklılığı diye belirtilmesi yanlıştır.
Bir Bölgede Ormanların Geniş Yer Kaplaması Yağışı Artırmaz!
Ormanların geniş yer kaplaması terleme yoluyla atmosfere verilen su buharı miktarını arttırır. Ancak bunun bir bölgedeki yağış miktarı üzerinde çok fazla etkili olduğu söylenemez. Şayet orman varlığının zengin olması yağışı arttırsaydı, ormanların kesildiği bölgelerde yağışın azalması, ağaçlandırma yapılan bölgelerde ise yağışın artması gerekirdi. Oysa böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle bir bölgede yağışın fazla olması ormanların geniş yer kaplamasına yol açar. Ancak bir bölgede yağışın fazla olmasında orman çok önemli bir faktör olamaz..
Bir Merkezde Gece Ve Gündüz Süresinin Değişmesi İle Dört Mevsimin Belirgin Olarak Yaşanması Enleme Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Bir Sonuç Değildir!
Bir merkezin enlem derecesi değişmeyeceğine göre, o merkezde ki gece-gündüz süresi değişimi ile dört mevsimin belirgin olarak yaşanması, enleme bağlı bir sonuç olamaz. Bu olguların ortaya çıkmasında dünya ekseninin 23°27' eğik olması temel etkendir. Dolayısıyla gece-gündüz süresi değişimi ve dört mevsim enleme bağlı sonuçlar olmayıp enleme göre değişen özelliklerdir.
Bir Ülkede İklim Çeşitliliğinin Fazla Olması Orta Kuşakta Yer Almasına Bağlı Değildir!
Yeryüzünde değişik iklim tiplerinin görülmesinde en önemli etmen, enlem farkının fazla olmasıdır. Bir ülkede iklim çeşitliliğinin fazla olması, enlem farkının fazla olmasıyla doğru orantılıdır. Ya da yer şekillerinin çeşitlilik göstermesine bağlı bir sonuçtur. Çünkü yer şekilleri çeşitlilik gösteriyorsa; sıcaklık, yağış, nem ve rüzgâr gibi iklim elemanları kısa mesafelerde değişir ve iklimde çeşitlilik yaratır. Oysa dört mevsimin belirgin olarak yaşanması; sadece yıl içinde sıcaklık ve yağış koşullarının sık değişmesine yol açabilir, bir bölgedeki iklimin çeşitlenmesine yol açmaz.
Dağlar Denize Değil, Kıyıya Dik Veya Paralel Uzanabilir!
Denizlerin bir uzanış yönü olamayacağından, dağların denizlere dik veya paralel uzanması da söz konusu olamaz. Doğrusu, dağların kıyıya dik ya da paralel uzanması olmalıdır.
Dünyanın Geoit Olması İle Küresel Olmasının Sonuçları Farklıdır!
Geoit dünyanın kutuplardan basık Ekvatordan şişkin şeklini ifade eder. Dünyanın bu özelliğine bağlı olarak kutuplar yarıçapı ekvator yarıçapından kısadır. Kutuplardaki yerçekimi ekvatordakinden fazladır. 45° paralelinin çevre uzunluğu 0° paralelinin çevre uzunluğunun yarısından fazladır. Ancak, güneş ışınlarının düşme açısının kutuplara doğru küçülmesi ve buna bağlı olarak sıcaklığın azalması, meridyen yaylarının kutup noktalarında birleşmesi, haritaların hatasız bir şekilde düzleme aktarılamaması, dünyanın çizgisel dönüş hızının kutuplara doğru azalması ve iklim kuşaklarının ortaya çıkması gibi sonuçlar küreselliğe bağlıdır.
Endüstri Bitkilerinin Sınıflandırılması!...
Endüstri bitkilerinin sınıflandırılmasında kapsam çoğunlukla sınırlı tutuluyor... Türk dil kurumu sözlüğünde "sanayi: hammaddeleri işlemek için kullanılan yöntemlerin tümü ve araçların bütünü diye tanımlanmaktadır." Birçok kaynakta endüstri bitkisi olarak değerlendirilen pamuk, şekerpancarı, tütün, çay, ayçiçeği, zeytin, keten, kenevir, haşhaş, anason, gül gibi tarım ürünleri genelde sanayide işlendikten sonra kullanılmaktadır.Ancak şu da bir gerçektir ki günümüzde pek çok tarım ürünü sanayinin değişik dallarında hammadde olarak kullanılmaktadır.Dolayısıyla bunlar da endüstri bitkisi olarak kabul edilemez mi? Örneğin; soya, fındık, mısır bitkisel yağ üretiminde, üzüm rakı ve şarap üretiminde, arpa ve şerbetçiotu bira üretiminde, birçok bitki ilaç, kozmetik ve şampuan üretiminde, buğday bisküvi ve makarna üretiminde, dolayısıyla da sanayideki yöntemlerle işlenerek tüketime sunulmaktadır.Bu nedenle bazı tahıl türleri, meyve ve sebzeler ile yağ bitkileri de endüstri bitkisi olarak değerlendirilemez mi?...
Fiziki Haritalarda Farklı Renk Tonları Yer şekillerini Göstermez !
Pek çok kaynakta fiziki haritalarda renklerin yer şekillerini gösterdiği belirtilmekte ve yeşil renk tonlarının ovaları, kahve renk tonlarının ise dağları gösterdiği ifade edilmektedir. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Çünkü fiziki haritalarda renkler yükselti ve derinlik basamaklarını gösterir. Aksi takdirde, aynı yer şekli olan ovalarımızdan, Çukurova (yeşil), Konya(sarı), Erzurum(kahve) renk tonu ile gösterilebilir mi? Bu ovalarımızın deniz seviyesinden yükseltileri farklı olduğundan, fiziki haritalarda gösterileceği renk tonları da farklıdır. Fiziki haritalarda yeşil renk 0-
Gün, Gündüz İle Eş Anlamlı Değildir!
Gün, 24 saatlik zaman dilimini ifade eder ve dünyanın her yerinde bir günün süresi 24 saattir. Oysa gündüz 24 saatlik zamanın sadece bir bölümünü yani güneşin doğuşu ile batışı arasındaki süreyi ifade eder. Bu nedenle günün gündüz yerine kullanılması doğru değildir. Günün süresi bulunulan yere göre değişir.
Güneşlenme Süresi Akdeniz Bölgesinde mi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde mi Fazladır?
Bir bölgedeki güneşlenme süresi iki etkene bağlıdır; gündüz süresi uzunluğu ile yağışlı gün sayısının fazla ya da az olmasına, yani bulutlu gün sayısına bağlıdır. Türkiye'de güneşlenme süresi denince nedense çoğu kişinin aklına genelde Akdeniz Bölgesi gelir. Sanırım bu bölgenin kıyılarında kıyı turizmi sezonunun uzun olması ve yaz mevsiminde yoğun bir turist akınına sahne olması böyle bir yanılgıya yol açmaktadır. Türkiye'de güneşlenme süresinin en uzun olduğu bölge yılda yaklaşık 3200 saat ile Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Çünkü Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin gündüz süresi uzunlukları enlemlerine bağlı olarak aynıdır. Ancak Güneydoğu Anadolu karasallık nedeniyle daha az yağış alır ve güneşli gün sayısı daha fazla yağış alan Akdeniz Bölgesine oranla fazladır.
Her Yayla Plato Değildir!
Yayla terimi çoğu kez plato ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Ancak her iki kavram aynı şeyi ifade etmez. Plato; akarsuların derine doğru yardığı, yüksek düzlükleri ifade eden bir yer şekli terimidir. Oysa yayla, insanların yaz mevsiminde hayvanları otlatmak üzere geçici olarak konakladıkları ot bakımından zengin, serin yüksek yerleri ifade eden, bir geçici yerleşme yeridir. Ve yaylalar da akarsular tarafından derine doğru yarılmış geniş düzlük olma özelliği olmayabilir. Bu nedenle, platolar yayla olarak değerlendirilebilir, ancak her yayla plato olarak değerlendirilemez.
Karadeniz Bölgesinin En Gelişmiş Limanı Sinop mudur?
Denizin içeriye doğru girinti yaptığı korunaklı körfez ve koylar doğal liman olarak nitelendirilir. Zira yer şekillerinin konumu nedeniyle şiddetli rüzgar ve fırtınalar bu tür yerlerde fazla etkili olmadığından; buralar gemilerin yanaşıp yükleme ve boşaltma yapmalarına uygundur. Bu özelliğe sahip limanlar "doğal liman" olarak nitelendirilir. İşte Sinop şehri Karadeniz Bölgesinde bu özelliğe tek doğal limandır. Ancak yakın çevresinde dağlar kıyıya yakın ve paralel uzandığından; yani yer şekilleri engebeli olduğundan, iç kısımlarla kara ve demiryolu bağlantısı gelişmemiştir. Yani hinterlandı dardır. Bu nedenle Sinop, bölgedeki tek doğal liman olmasına karşın, bölgenin en gelişmiş limanı değildir. Demek ki bir limanın gelişmesinde hinterlandının geniş olması; yani iç bölgelerle kara ve demiryolu ulaşımının kolay olması daha önemli bir etkendir. Bu nedenle Karadeniz Bölgesinin en gelişmiş limanı Sinop değil Samsun'dur.
Kurak Hava Olamaz!
Kuraklık, yağış azlığı ve aşırı sıcaklığa bağlı olarak toprakta meydana gelen su kaybını ifade etmektedir. Bu nedenle; kuraklık ifadesi hava için değil de, yeryüzündeki arazi için ifade edilen bir kavramdır. Dolayısıyla doğrusu kuru hava olmalıdır.
Matematik İklim Kuşağı ile Matematik Sıcaklık Kuşağı Farklı Şeylerdir!
İklim denince; sadece sıcaklık anlaşılamaz. Basınç ve rüzgâr, nem ve yağış da iklim elemanları arasındadırlar. Bu nedenle iklim kuşağı denildiğinde, yeryüzünde görülen farklı iklim tipleri anlaşılır. Ancak pek çok kaynakta matematik iklim kuşağı ifadesi ile matematik sıcaklık kuşakları gösterilmektedir. Matematik sıcaklık kuşaklarının oluşumunda; dünyanın eksen eğikliği esas alınarak 0°-23°27¯ arası sıcak kuşak, 23°27¯- 66°33¯enlemleri arası ılıman kuşak, 66°33¯- 90° enlemleri arası soğuk kuşak olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla matematik sıcaklık kuşaklarının matematik iklim kuşağı olarak ifade edilmesi yanlıştır.
Mevsimlere Göre Sıcaklık ifadesi!
Kış mevsiminde; sıcaklık değerlerinin 0 °C'nin altına düştüğü günler soğuk, 0 °C'nin üstünde olduğu günler ise ılık kabul edilir. Yaz mevsiminde ise; sıcaklık değerlerinin 20 °C'nin üzerinde olduğu günler sıcak, 20 °C'nin altında olduğu günler ise serin olarak kabul edilir. Bu nedenle yaz mevsimi için ılık ve soğuk, kış mevsimi için serin ve sıcak ifadelerinin kullanılması yanlıştır. Örneğin "Akdeniz Bölgesinde kış mevsimi sıcak geçer" ifadesi yanlştır. Aynı şekilde "Doğu Anadolu Bölgesinde yaz mevsimi soğuk geçer" ifadesi de yanlıştır. İşte bu nedenle soğuk ve ılık ifadeleri kış mevsimi sıcaklıkları için, sıcak ve serin ifadeleri ise yaz mevsimi sıcaklıkları için kullanılmalıdır.
Tarih Değiştirme Çizgisi İle İlgili İfadeler!...
Başlangıç meridyeni ile 180 doğu meridyeni arasında 12 saat, başlangıç meridyeni ile 180 batı meridyeni arasında da 12 saatlik zaman farkı vardır. Bu nedenle 180 meridyeninin doğusu ile batısında yer alan iki nokta arasında ( 12 saat + 12 saat ) tam 24 saatlik, yani bir günlük zaman farkı vardır. Dolayısıyla 180 meridyeninin her iki tarafında aynı anda farklı tarihler yaşanmaktadır. Bu nedenle 180 meridyeni tarih değiştirme çizgisi olarak nitelendirilir ve bu çizgi aşıldığında tarih değişikliği yapılır.
İngiltere'den geçen 0 meridyeninden ( başlangıç meridyeni ) 180 doğuya doğru olan yarımküreye Doğu Yarımküre, 0 meridyeninden 180 batıya doğru olan yarımküreye ise Batı Yarımküre denir. Tarih değiştirme çizgisi Batı Yarımküreden Doğu Yarımküreye ( Amerika'dan Asya'ya ) doğru aşıldığında tarih bir gün ileri alınır. Tarih değiştirme çizgisi Doğu Yarımküreden Batı Yarımküreye ( Asya'dan Amerika'ya ) doğru aşıldığında ise tarih bir gün geri alınır.
Unutulmamalıdır ki Doğu ve Batı Yarımküre kavramları ile doğuya doğru, batıya doğru ifadeleri farklı şeylerdir. Bu nedenle, "tarih değiştirme çizgisi batıdan doğuya doğru aşıldığında tarih bir gün ileri, tarih değiştirme çizgisi doğudan batıya doğru aşıldığında tarih bir gün geri alınır" ifadesi yanlıştır.
Türkiye'nin Rüzgâr Gülünde, Rüzgâr Esme Yönünün Gösterilmesi!
Rüzgârın esme yönü, rüzgârın estiği merkeze, ya da rüzgârın esme yönünü belirleyecek kişiye göre olmalıdır. Böyle düşünülüp çizilmeyen Türkiye'nin rüzgârgülünde yanlış algılanabilecek sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin rüzgâr gülünde, rüzgar esme yönlerinin merkezden çevreye doğru verilmesi yanlıştır.
Türkiye'deki rüzgarların yukarıdaki gibi isimlendirilmesi yanlıştır. Çünkü Türkiye'de rüzgarların isimlendirilmesi "esmeye başladığı yerin bulunulan yere göre konumu" göz önüne alınarak yapılır..Bu nedenle bulunulan yere kuzeybatıdan esen rüzgara karayel, güneybatıdan esen rüzgara ise lodos denir. Oysa yukarıdaki şekilde güneydoğudan esen rüzgara karayel, ( doğrusu keşişleme) kuzeydoğudan esen rüzgara ise lodos ( doğrusu poyraz ) denilmiştir ki bu kesinlikle yanlıştır.
Bu nedenle Türkiye'nin rüzgar gülünde, rüzgar esme yönlerinin aşağıdaki gibi gösterilmesi gerekir.
Türkiye'de Kahve Yetiştirilir mi?
Türk kahvesi" deyimi dünya literatürüne geçmiştir; ancak ünlenen kahve bitkisi değil, kahvenin yapılış şeklidir. Çünkü Türkiye'de kahve bitkisi yetiştirilmez. Zira Türkiye'nin iklim koşulları kahve üretimine uygun değildir. Peki, "Türk kahvesi" deyimi nereden gelmektedir? Bilindiği gibi Osmanlı İmparatorluğu döneminde Suudi Arabistan, Yemen, Mısır gibi kahve yetiştirilen ülkeler devletin sınırları içerisinde bulunuyordu. İşte o dönemde adı geçen yerlerden getirilen kahve çekirdeklerine bağlı olarak kahve yapımı giderek ün kazanmış ve bu literatüre "Türk Kahvesi" olarak geçmiştir. Yani kısacası ünlü olan kahve bitkisi değil, kahvenin yapılış şeklidir
Türkiye'deki İklim Çeşitliliğinin Nedeni Orta Kuşakta Yer Alması Veya Dört Mevsimin Yaşanması Değildir!..
Bir ülke ya da bölgede iklim çeşitliliğinin iki nedeni olabilir. Ya ülkede enlem farkı fazladır; yani ülke kuzey-güney yönünde geniş yer kaplıyordur. Buna bağlı olarak iklim çeşitliliği fazladır. Şili' deki gibi. Ya da ülkenin özel konum koşulları çeşitlilik gösteriyordur. Türkiye'nin kuzeyi ile güneyi arasındaki enlem farkı ( 42° - 36° = 6° ) iklimi çeşitlendirecek kadar fazla değildir. Dolayısıyla iklim çeşitliliğini tek başına açıklayamaz. Orta kuşakta yer alma, iklim çeşitliliğine yol açsaydı; Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, İsviçre, Macaristan, Avusturya gibi orta kuşak ülkelerinin tümünde iklim çeşitliliğinin fazla olması gerekirdi. Türkiye'de iklimi çeşitlendiren asıl etken özel konum koşullarıdır. Yani Türkiye'nin üç yandan denizlerle çevrili olması, kuzey ve güney kıyılarda sıradağların kıyıya paralel uzanması, batıdan doğuya gidildikçe yükseltinin artması ve yüzey şekillerinin kısa mesafelerde çok değişmesi iklimi çeşitlendiren temel etkendir. Elbette iklim çeşitliliğinde matematik konum da etkilidir, ancak özel konum daha belirleyicidir.
Yazı Yağışlı Geçen Muson Ülkelerinde Buğday ve Pamuk Nasıl Yetiştirilir!..
Bilindiği gibi Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde muson iklimi görülür. Bu iklimde yazlar yağışlı, kışlar kurak geçer. Peki, nasıl oluyor da pamuk, buğday gibi yaz sıcaklığı ve kuraklığı isteyen tarım ürünleri bu iklimde yetiştirilebilmektedir. Birincisi; Muson ikliminin görüldüğü bu ülkeler dönencelere yakın olduğundan kurak geçen kış mevsiminin sıcaklık ortalamaları yüksek olup buğday ve pamuk gibi tarım ürünlerinin yetişmesine uygundur. İkincisi; geniş alan kaplayan bu ülkelerde karasal iklimin etkili olduğu bölgeler vardır. Ve bu tarım ürünleri de karasal iklim bölgelerinde yetiştirilebilmektedir.
Yerçekimi Kutuplara Gidildikçe Düzenli Olarak Artar mı?
Dünya'nın kutuplardan basık ekvatordan şişkin geoit şekli nedeniyle yer çekimi kutuplarda fazla ekvatorda azdır. Çünkü bu basıklık nedeniyle kutup bölgeleri yerin merkezine daha yakındır. Ancak bir noktanın yer çekimi sadece dünya'nın geoit şekliyle açıklanamaz. Zira yükseklere çıkıldıkça yer çekimi azalır. Yükselti ve yer şekilleri ile kara ve deniz dağılışı ekvatordan kutuplara doğru düzenli bir dağılış göstermediğinden yerçekiminin de kutuplara gidildikçe düzenli azalması söz konusu olamaz.
Yüksek ve Alçak basıncın 1013 milibarlık (
45 kuzey enleminde,15 sıcaklıkta ve deniz seviyesinde 1013 milibara eşit olan basıncı normal kabul ederek; bu değerin üzerindeki basınca yüksek basınç, bu değerin altındaki basınca alçak basınç denilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü alçak ve yüksek basınç kavramları ancak çevresindeki basınç değerleri esas alınarak doğru yorumlanabilir.
Zira basınç değeri 1013 milibarın altında olduğu halde yüksek basınç merkezi konumunda olan yerler olduğu gibi, basınç değeri 1013 milibardan fazla olduğu halde alçak basınç merkezi olan yerler de vardır. Yine herhangi bir yerin basıncı da değişebilmektedir. Örneğin Anadolu Yarımadası, çevre denizlere göre kış mevsiminde yüksek basınç alanı konumunda iken; yaz mevsiminde çevre denizlere göre alçak basınç merkezi konumundadır. Bundan Anadolu Yarımadasındaki basınç değerlerinin kış mevsiminde 1013 milibardan fazla, yaz mevsiminde ise 1013 milibardan az olması anlaşılmaz.Anlaşılması gereken şey, Anadolu Yarımadasındaki basınç değerlerinin kış mevsiminde çevre denizlere göre daha fazla, yaz mevsiminde ise daha az olduğudur.
Bu nedenle doğrusu şöyle olmalıdır. Basınç değeri çevresine göre fazla olan yerlere yüksek basınç alanı ( antisiklon ), basınç değeri çevresine göre az olan yerlere ise alçak basınç alanı ( siklon ) denilmelidir.
Yükselti ile yer şekilleri aynı şeyi ifade etmez!
Bir noktanın deniz seviyesinden yüksekliği "yükselti" olarak ifade edilir. Bir yerin yüksekliği o yer şekilleri hakkında kesin bilgiler vermez. Zira yer şekilleri denildiğinde dağ, tepe, vadi, ova, plato, çukur, boyun v.s anlaşılır. Ve aynı yer şekilleri farklı yüksekliklerde yer aldığı gibi farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde yer alabilir. Örneğin Ege Bölgesinde yer alan Büyük Menderes Ovasının yükseltisi
Kaynak:
http://www.hossohbet.com/forum/cografya/31554-cografyadaki-yanlislar.html
Yorumlar