ÖSYS 2011 TERCİH REHBERİ


Artık puanınızı biliyorsunuz…
Kaçıncı olduğunuzu da…
Zaman tercih zamanı… Nasıl yapmalısınız?  Nereleri yazmalısınız? Bu soruların cevaplarını aşağıda bulacaksınız. Tercih robotu da var.
Ama önce tekliflere bakalım!..
Kim ne veriyor?
Kim ne kadar veriyor?
"Ücretsiz eğitim, bilgisayar" artık sıradanlaştı… 300-500 TL burs şimdilerde para mı?
Büyük düşünün!
Ekonomi dersi hocası Prof. Dr.'un maaşı kadar bursa ne dersiniz… Aylık 3700 TL… İnanmadınız değil mi? Bu gerçek… Üzerine bir de lojman… Yurt falan demiyorum… Lojman… 
"Olmuşken makam aracı da olsun" dediğinizi duyar gibiyim… İnanmayacaksınız ama o da var.  3700 TL maaşınız, müstakil lojman, kapıda sizi fakülteye götürmek üzere şoförüyle bekleyen makam aracı…
Burs Prof. Maaşına endeksli, mezuniyetten sonra iş garantisi… tatil köyünde ücretsiz konaklama… Ohh ala…
Nerede bu üniversite?  Beyin avcılığı yapan ABD'de mi? Hayır… İsviçre… Bilemediniz… İngiltere? O da değil… Eeee çatlatmayın adamı nerede? Nerede olacak Türkiye de?
Çanakkale Onsekiz Mart  Üniversitesi ilk 100 içinden kendilerini tercih edecek ilk üç öğrenciye bütün bunları veriyor.
ÇOMÜ'nün bu vaatlerine karşın şampiyonların tercihine mazhar olmuş üniversiteler cimri mi?
Bir şeyler verenler var.
İşte bir örnek;
ODTÜ  MF, TM, TS ve DİL puanlarından birinde Türkiye'de ilk 3 dereceden lisans programına yerleşenlere aylık 660 TL burs, dizüstü bilgisayarı, tek kişilik odada konaklama, gidiş dönüş uçak bileti dahil yurtdışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliği ile ilk 4 bindeki diğer öğrenciler de en az 300 TL veriyor. ODTÜ bir an önce  kesenin ağzını açmalı… Yoksa şampiyonları kaptırmaya devam edecek…

Şampiyonları kapabilme potansiyeline sahip Boğaziçi TM, MF ve TS puan türlerinde ilk 4 ile 10 arasındakiler, DİL-1 (İng), YGS puanlarında ilk 3'tekiler ayda 375 TL, Superdorm Öğrenci Yurdu'nda 4 kişilik odada konaklama, dizüstü bilgisayar, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, uçak biletleri karşılanarak,  değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliği. Aynı puan türlerinde sırasıyla ilk 11-20, ilk 7-15, ilk 5-10 ilk 6-10 arasındakiler ayda 325 TL dışında tüm olanaklardan aynı şekilde yararlanıyor. Aynı puan türlerinde 51- 100 arasındakiler yine ayda 325 TL alıp, aynı olanaklardan yararlanırken, 3. Kuzey Öğrenci Yurdu'nda konaklayabilecek.
Boğaziçi şampiyon yelpazesini kısmen geniş tutmuş… Ancak burs miktarları konusunda cimri…
Ya İTÜ…
İTÜ MF-3 ve MF-4 puanlarında İTÜ'yü 1. sırada tercih edenler ilk 50'deyse aylık bin TL, dizüstü bilgisayar, İTÜ ARI Teknokent'te şirket açma ve Gölet ya da Gümüşsuyu yurtlarında konaklama + 50-100 arasındakiler aynı olanaklara sahip ancak aylık 750 TL veriyor. İTÜ çok uyanık… MF3 ve 4 puan türlerinde ilk 50'ye girmişsen birinci sırada beni tercih et, aylık 1000 tl vereyim. Hem uyanık hem cimri…İTÜ'nün çarpıcı teklifi teknokentte şirket açma teklifi… Şampiyonlar göz ardı edilmemesi gereken bir teklif…

Ntvmsbc.com 'un (http://www.ntvmsnbc.com/id/25233133/  ) haberine göre başka başka vaadler de var.
Yıllık 11 bin lira olan otoparklı, kablo TV'li Boğaz, Karadeniz, göl manzaralı yurtlarda ücretsiz konaklamadan uçak biletleri dahil ABD'de Washington'da tüm masrafları karşılanarak, İngilizce hazırlık eğitimi, yurtdışında staj ve değişim programlarından öncelikli yararlanma, Brüksel'de yüksek lisans, doktora, teknokentlerde şirket açtırmak, kapalı yüzme havuzu ve fitness center'e ücretsiz üyelik bunlardan bazıları.
Veren verene…
Ama sadece şampiyonlara…

Ya diğer yüzbinler… Bir iki soruyla dereceyi kaçırmış binler ne yapmalı.
İşte bu çoğunluk tercihlerini çok ama çok dikkatli yapmalı…
TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPMALISINIZ?
Puanınızı bildiğinize göre hangi üniversitenin hangi bölümüne yerleşebileceğinizi de tahmin edebilmeniz gerekir. http://www.osym.gov.tr/belge/1-12584/2011-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html adresindeki kılavuzu dikkatlice inceleyiniz. Zihninizdeki tüm sorulara cevap kılavuzda var. Yerleştirme puanından çok elde ettiğiniz sıranızı tercih süreci boyunca göz önünde bulundurun. Yerleşmek istediğiniz programın 2010 ÖSYS sonucuna göre 0,12 AOBP'li (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) sırasını, 0,15 AOBP'li başarı sırasını sizinkiyle karşılaştırın. Programın en son kabul ettiği öğrencinin sahip olduğu sıranın üzerinde yer almayı başarabilmişseniz şansınız çok yüksek, yakınsa sansınız var demektir. Yerleştirme puanınıza uygun tercih yapmanın şansınızı arttıracağını unutmayınız.
Bunların hepsi size çok karışık geliyor ve daha basit bir tercih yolu arıyorsunuz.

Tercih motorlarına başvurmalısınız. Puanınızı, puan türünüzü, sıra bilgilerinizi giriyorsunuz. Tercih motoru yerleşebileceğiniz fakülte veya yüksekokulları sıralıyor. Tercih işini ranta dönüştürmek isteyen kurum ve kuruluşlara itibar etmeyiniz. Üniversiteli gençler kaygılarının, endişelerinin sömürülmesine izin vermez. Arayışa girmeden  http://rehberlik.osym.gov.tr/GenelArama.aspx  adresine gidin… Puan türünüze uygun tabloyu seçin açılan sayfaya bilgilerinizi girin… Tercih listeniz karşınızda… Bu listeyi esas almak istiyorsanız  http://www.osym.gov.tr/belge/1-12584/2011-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html  adresindeki kılavuz bilgileriyle sıra bilgilerini göz önünde bulundurarak mutlaka karşılaştırınız.
Tercih listenizi kesinleştirdiniz. Sıra internet ortamında tercihleri girmeye gelmiştir artık…
25 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında http://www.osym.gov.tr   adresindeki ÖSYM sayfasında 2011-ÖSYS Tercih başlıklı alanı tıklayınız, gelen sayfada T.C. Kimlik Numaranız ile şifrenizi giriniz; Tercih Formu'ndaki tercihlerinizi yazıp kontrol ettikten sonra gönderiniz ve yazıcıdan Tercih Listesi'ni alınız. Bu işlemler sonunda ekranda "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir." uyarısını görmeniz gerekir.
Tercih işlemleriniz için diğer yol Doldurulmuş Tercih Formunuz ve nüfus   cüzdanı/pasaportunuzla birlikte bir Başvuru Merkezine gidiniz. Başvuru Merkezi görevlisi
tercihlerinizi sisteme girip size onaylattıktan sonra ÖSYM'ye gönderecektir. İşlem bittikten sonra görevliden, Tercih Listesi'ni yazıcıdan alarak size vermesini mutlaka isteyiniz.

Unutmayın; ''Yanlış tercih bir yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek ise bir ömür götürür!''

Musa Özcan
Samsun İlkadım Ondokuzmayıs Lisesi
Coğrafya Öğretmeni

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Müge Anlı İle Arayalım Bulalım

COĞRAFYADAKİ YANLIŞLAR

UYGUR TÜRKLERİ KATLEDİLİYOR DÜNYA SEYREDİYOR