SBS 2012 YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ


SBS 2012 tercih işlemleri tamamlandı.
            Sonuçlar da açıklandı.
Kim nereye yerleşti o da belli…
Ancak hala kafalar karışık…
Yapılması gereken sadece kayıt takvimine uygun  hareket etmek…
Asil olarak yerleşenler 27-31 Ağustos tarihleri arasında kazandıkları okula gidip kayıt yaptıracaklar.
Yedeklerde kayıt sürecini iyi izlemeli.  https://e­okul.meb.gov.tr adresindeki veli bilgilendirme sisteminden ve http://oges.meb.gov.tr  internet sayfalarından kayıt durumlarını anlık takip etmeliler.
Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler Liseleri gibi sadece Yerleştirme Puanı ile öğrenci alan liselere yerleşenler belirlenen süreç içerisinde (örnek tablo aşağıdadır) yerleştiği-kazandığı okula gidip kaydını yaptırmalıdır.
Burada dikkat edilmesi gereken Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Denizcilik Meslek Lisesi gibi liselerin kayıt takvimi….
Bu liselere asil listeden yerleşmiş öğrenciler herhangi bir hak kaybına uğramamak için çok dikkatli davranmalı…
Bu öğrenciler  ÖNCE 27 AĞUSTOS PAZARTESİ GÜNÜ SAAT 17:00 ‘YE KADAR KAZANDIĞI OKULA GİDİP ÖZEL YETENEK, MÜLAKAT/MÜLAKAT VE BEDEN YETERLİLİĞİ SINAVINA GİRECEĞİNİ beyan edip kayıt yaptırmalıdır (http://oges.meb.gov.tr/doc2012/2012-SBS_Tercih_ve_Yerle%C5%9Ftirme_K%C4%B1lavuzu.pdf linkindeki tercih ve yerleştirme kılavuzunu dikkatlice inceleyin).
Bu okulları kazanmışsanız 27 Ağustos Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar kazandığınız okula başvurmazsanız ne olur? Kayıt hakkını KAYBEDERSİNİZ…
Bu arada mülakat veya ön kayıta giderken mezun olduğunuz okuldan alacağınız, öğrenci durum belgesi (diploma verilmeyeceğinden), 6. 7. 8. Sınıf Ortalama Notlarının olduğu çizelge, Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, 4 adet fotoğrafı yanınızda bulundurunuz.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra 28-29 Ağustos tarihlerinde yerleştiğiniz okul da yapılacak olan Özel Yetenek, Mülakat/Mülakat ve Beden Yeterliliği Sınavına katılınız.
Özel Yetenek, Mülakat/Mülakat ve Beden Yeterliliği  Sınavı sonrası başarılı olmuş iseniz 31 Ağustos Cuma günü saat 17:00’ye kadar kesin kaydınızı yaptırın…
31 Ağustos Cuma gününden sonra asil olarak yerleştiği halde kayıt yaptırmayanların yerine yedeklerin yerleştirilme süreci başlayacaktır.
Yedek olanların bundan sonraki süreci çok ama çok dikkatli izlemesi gerekiyor. Yerleştirme sonuçlarına ilişkin veli ve öğrenciler  https://e­okul.meb.gov.tr adresindeki veli bilgilendirme sisteminden anlık olarak bilgilendirilecektir. O nedenle veli bilgilendirme sisteminin dikkatlice izlenmesi gerekmektedir.
Peki yedeklerin kayıt süreci takvimi nasıl olacak?
03 Eylül 2012 Saat 08:00’de boş kontenjanlara yedek listede yer alan öğrencilerden kayıt hakkı kazananların ilanı ve kayıt işlemleri başlayacak,  14 Eylül 2012 saat 17:00’a kadar devam edecektir.
Bu süreçte yani yedek kayıt döneminde boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi, 12 Eylül 2012 saat 17:00’ye  kadar  sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Yedek listede yer alan  öğrencilerden kayıt hakkı kazananlar http://oges.meb.gov.tr  internet sayfalarından kayıt durumlarını takip edebileceklerdir. 
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Denizcilik Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi’nin bazı alanları gibi özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alan okulların yedek yerleştirme işleminin ayrıntıları aşağıdaki tablodadır.
Tablodan da anlaşılacağı üzere 3 Eylül’de açık kontenjanlar ilan edilecek (aynı gün http://oges.meb.gov.tr  adresinden bu okullara yerleştiğini öğrenen öğrenciler yukarıda bahsettiğimiz belgelerle kazandığı okula başvurmalıdır), 4-5 Eylül’de  özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği sınavı yapılacak, 5 Eylül saat 17:00’de kazananlar açıklanacak, kazananların 6 Eylül’de kesin kayıtlarını yaptırmalıdır.
Çünkü 7 Eylül’de yeni bir yerleştirme dönemi başlayacak 7 Eylül’de açık kontenjanlar ilan edilecek (aynı gün http://oges.meb.gov.tr  adresinden bu okullara yerleştiğini öğrenen öğrenciler yukarıda bahsettiğimiz belgelerle kazandığı okula başvurmalıdır), 10 Eylül’de  özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden sınavı, aynı gün saat 17:00’de kesin kayıt hakkı kazananların ilanı, yine aynı gün saat 17:00’den sonra kesin kayıt yapılacaktır.
Tüm bunlara rağmen bu okulların kontenjanları yine dolmadı diyelim… Yeni bir kayıt dönemi başlayacak… 11 Eylül kontenjanların ilanı  12-13 Eylül özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden sınavı, 13 Eylül saat 17:00’de sonuçların ilanı, 14 Eylül’de kesin kayıtlar…
14 Eylül bitti yukarıdaki süreç tamamlandı ve hala boş kontenjan var… Boş mu kalacak?.. Hayır. Bu kontenjanlar için son bir yerleştirme dönemi var, 14 Eylül-21 Eylül arasında (kılavuzun  23. sayfasında yer alan takvimin örneği aşağıdadır).
Yukarıdakilerden de anlaşıldığı üzere yerleştirme-kayıt süreci önceki yıla göre hayli farklılık gösteriyor.
Burada özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden sınavı öğrencileri tedirgin etmemelidir. Şayet siz bu okullara yerleştirilmişseniz mesleğin aradığı beden ve sağlık koşullarını taşıyorsanız zaten yerleştirileceksiniz. Özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden sınavı için öğrencilere uygulanacak mülakat esaslarını dikkatlice incelenmelidir (2012 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e­Kılavuzu http://oges.meb.gov.tr/doc2012/2012-SBS_Tercih_ve_Yerle%C5%9Ftirme_K%C4%B1lavuzu.pdf  sayfa 19-20-21-22 inceleyiniz).
Sevgili Öğrenciler;
Hayatınızın en önemli dönemlerinden birini yaşayacağınız, kalıcı arkadaşlıkları oluşturacağınız, yaşam felsefenizin büyük ölçüde şekilleneceği lise yıllarına adım atarken yapacağınız tercih elbette büyük önem taşımaktadır. Tercihlerinizin sizleri mutluluk dolu yarınlara taşıması dileği ile başarılarla örülü lise yılları dilerim.

Musa Özcan
Bafra Anadolu Otelcilik ve Turizm
Meslek Lisesi Müdürü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Müge Anlı İle Arayalım Bulalım

Staj nedir Beceri eğitimi nedir

MEB Müdür Atama Listeleri